Az építkezés folyamata 1. rész 

Mire számíthatunk egy csarnoképítés során?

Csarnokot építeni relatív egyszerű. A folyamatot megközelíteni viszont sok oldalról lehet. Cikkünk célja, hogy betekintést nyújtson az építkezés folyamatába, és felkészítse Önt lelkileg az esetleges nehézségekre. Szeretnénk leszögezni már az elején, hogy ha arra számít, hogy minden 100%-osan flottul megy, és semmilyen nehézség, csúszás, vagy probléma nem adódhat az építkezés során, akkor bizonyára kellemetlenül csalódik majd.

Egy építkezésen rengeteg olyan dolog adódhat, amire se mi se a csarnoképítő cég nem tud előre 100%-osan felkészülni. Kezdjük az egyik legsarkalatosabb témával, a határidővel. Az építkezés során érdemes ütemeket kialakítani, ami nem csak az építkezés menetét kontrollálja, de ha az adott cég egy szakaszban a szerződéstől eltérően teljesít, módunkban áll korrigálni az adott ütemet.Fontos megjegyezni, hogy se a sok, se a túl kevés ütem nem célravezető. Javasoljuk a relatív nagy, de egymástól jól elkülöníthető ütemezést, mint például: alapozás, szerkezetépítés, burkolás, végső munkálatok, és esetlegesen belső terek kialakítása. Az ütemek átvételekor megnyugodhatunk, hogy építkezésünk jól halad, illetve korrigálhatjuk azt, ha nem. Érdemes az egyes ütemekre határidőket megállapítani, ami egyrészt a kivitelezőt ösztönzi, másrészt felkészülhetünk anyagilag az ütem fizetésére.  A határidők közül a legfontosabb a véghatáridő. Előfordulhat, hogy egy vagy több részütem nem teljesül határidőre, de a csarnoképítő cég a végére behozza a lemaradást. Érdemes a véghatáridőt szigorúan venni, és kötbérben megegyezni az esetleges csúszások kompenzálása érdekében.

A határidőt sok minden befolyásolhatja. Egyik legfontosabb tényező az időjárás. A mai modern anyagok már lehetővé teszik a legtöbb speciális helyzetben történő építkezést is. Ezek az anyagok viszont általában jóval többe kerülnek az általánosan használt anyagoknál. A legfontosabb időjáráshoz kötött munkafázis az alapozás. Ezt a munkafolyamatot érdemes fagymentes időben végezni, és nem kockáztatni vele, hiszen az egész épület stabilitását és biztonságát tesszük kockára, ha fagyos időben alapozunk. Ha elkerülhetetlen, egyezzünk meg a kivitelezővel, hogy fagyálló adalékanyagot kevernek az alap betonjához, így védve azt a fagyveszélytől. Ezzel időt spórolhatunk, némi többletköltségért.

Az időjárás okozhat egyéb kellemetlenséget is. Az esős idő hetekkel eltolhatja az építkezést, amennyiben rossz ütemnél érkezik. Ha még a talajmunkák előtt felázik a talaj, és ráadásul, ha szerkezete agyagos, és nem szivárog el kellőképpen a víz, hanem megáll a területen, az nagyon megnehezítheti a dolgunkat. Egy felázott, vizes, agyagos területre csak speciális munkagépek tudnak bemenni, melyek költségei magasak. A felázott talajt gyakran cserélni is kell, és vagy zúzott kő vagy egyéb segédanyaggal fel kell tölteni, hogy járható legyen. Ez szintén plusz költségeket jelenthet számunkra. Az időjárás okozta határidőcsúszások sajnos törvény szerint véghatáridő módosító tényezők, így nem róhatjuk fel a kivitelező számlájára. Bizalomgerjesztő azonban, ha a határidő kalkulálása kivitelezői részről ésszerűen, az adott évszaknak megfelelően történik, és kapunk egy olyan tájékoztatást is, hogy kedvező időjárás esetén a kivitelezési idő mennyivel lehet rövidebb.

Ha szerencsések vagyunk, és elkerültük a fagyot, és az esőzéseket, meglepő, de a napsütés is okozhat gondot. A csarnok belsejében készülő ipari padló károsodhat, ha erős napsütésben, és melegben készül, anélkül, hogy a tető az épületen elkészült volna. (Ha a tető fent van, nagy gond már nem lehet.) Ha az ipari padló túl hirtelen szárad ki, repedések és egyéb minőségi hibák adódhatnak. Érdemes az ipari padlót már az épület csaknem teljes beburkolását követően elkészíteni. Az időjárási problémák közül nem említjük most a havazást, hiszen az egyértelműen lassíthatja a munkát. Maga a hideg nem okoz jelentős lassulást, amennyiben az alapozás már elkészült korábban. A vasszerkezetek szerelése, illetve a csarnok burkolása fagyban is lehetséges, maximum az emberi tényező az, ami kicsit befolyásolja a haladás ütemét. Amire viszont figyelni kell még, az a szerkezet festése. Fontos, hogy a festék előírásainak megfelelő hőmérsékleten hordjuk fel a festékeket, mert különben kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Ez bagatell problémának tűnhet, de egy elkészült épületet újrafesteni bosszantó feladat, és a festés minősége se lesz már olyan, hiszen a burkolatok alatt már nem tudjuk lefesteni azt.

Időjárási viszontagságok esetén a kivitelezőnek kötelessége alaposabban figyelni a neki dolgozó emberekre, a munka- és balesetvédelmi szabályok szigorúbb betartására. Fagyos időben mérlegelni kell az elvégzendő munkarészek esetleges fokozott veszélylehetőségeit. Még ha időbeli csúszásban van a kivitelező, akkor se engedjünk meggondolatlan, felelőtlen munkavégzést területünkön. Erős napsütés esetén fennáll a leégés, a napszúrás és a dehidratált állapot veszélye. A munkások ilyenkor fokozottabban védjék fejüket, testfelületüket, és fogyasszanak több folyadékot. Ha lehetőségünk van rá, a területünkön dolgozó munkásoknak mi is biztosítsunk hűvös, friss ivóvizet, rövid pihenésre alkalmas árnyékos helyet.  Nagy hidegben egy-egy pohár meleg tea csodát tehet – a törődést minden ember meghálálja, és el sem hinnénk, mennyit számít néhány apró gesztus az együttműködés során. Összefoglalva az időjárás sajnos beleszólhat építkezésünkbe, de a legtöbb hátráltató dolog ellen ma már megfelelően védekezhetünk vagy speciális anyagokkal, vagy ügyesen kitalált szervezéssel. A hátulütője a dolgoknak, hogy a kedvezőtlen időjárás kivédése pénzbe kerül, de természetesen dönthetünk úgy is, hogy megvárjuk, amíg az idő kicsit jobbra fordul.
Reméljük cikkünk segítségére lesz csarnoképítése során!

Ajánlatkérés:

Telefon: +36 70 432 7454
e-mail: info@magyarcsarnokepito.hu