Az építkezés folyamata 2. rész 

Mire számíthatunk egy csarnoképítés során?

Mint azt korábban említettük nincs olyan építkezés, hogy minden 100%-osan megy, és soha semmilyen problémát nem kell megoldani. A kérdés csupán annyi, hogy az adott problémát kinek kell megoldania, illetve milyenkihatása lehet az adott projektre. Amennyiben egy csarnok felépítését generál kivitelezőre bízzuk, így természetesen a felmerülő problémákkal az adott cégnek kell megbirkóznia.

Sok esetben az építtetők félnek kiadni a teljes projektet egy kivitelezőnek, mondván, hogy biztosan drágább, és nem éri meg, de gondoljunk bele ebbe egy kicsit. Ha mi még sose építettünk csarnokot, – ez nem ugyan az, mint amikor valaki egy lakóházat épít – el kell kezdenünk alvállalkozókat, beszállítókat keresni az adott munkafolyamatokra. Ez a látszat ellenére nem könnyű feladat, és elég sok időt igényel. Mérlegelnünk kell, hogy a befektetett idő megéri-e a fáradtságot, és a kérdéses eredményt. Kérdéses, hogy ha mi tárgyalunk egy gyártóval vagy beszállítóval, el tudjuk-e érni azt az árat, mint esetlegesen egy olyan cég, aki kifejezetten csarnoképítéssel foglalkozik. Sok esetben a csarnoképítőnek megvannak azok a csatornái, és beszállítói, akikkel szívesen dolgozik együtt hosszabb ideje, így az árak és a feltételek is kedvezőbbek, mint egy egyszeri vásárló számára. Ha mellőzni próbáljuk a csarnoképítő céget, a felelősség kérdése a másik nagyon fontos tényező a beszállítók megtalálásán felül. Abban az esetben, ha egy cég felépíti csarnokunkat, – és itt most ne beszéljünk  az esetleges belső irodablokk kialakításról, ami egy teljesen különválasztható dolog – a felelősség, és a garancia egyértelmű dolog.  Ha viszont saját magunk szeretnénk megoldani az építkezést, számolnunk kell egy pár nem várt kellemetlenséggel.

Az egyes alvállalkozók egymást követik munkafolyamatról munkafolyamatra. Sok csapat megfordul, sok szakma dolgozik egymás után. Gyakori probléma, hogy minden alvállalkozó az előző vállalkozót okolja az esetleges hibákért, csúszásokért, nem teljesítésekért. Ezek az egymásra mutogatások a garancia nem vállalását jelentik minden egyes vállalkozónál. Ilyen esetben ember legyen a talpán, aki igazságot tud szolgáltatni. Ha belefutunk egy ilyenbe, sajnos megeshet, hogy újabb vállalkozókat kell keresni, akik befejezik, vagy kijavítják a hibákat. Ez nem kevés időbe, energiába, és nem utolsó sorban pénzbe kerül.

Beszéltünk a vállalkozók, és beszállítók problémáiról. Nézzük most meg egy kicsit a másik oldalt és azt, hogy miért érdemes esetlegesen egy csarnoképítő céggel együttdolgozni. A csarnoképítő cégeknek, ahogy említettük, általában kialakult alvállalkozó és beszállító rendszere van.  Ez a leginkább a határidő tartása miatt szükséges, és fontos dolog. Ha a különböző szakmák jól együtt tudnak dolgozni, nem kell félnünk attól, hogy kifutunk a határidőből. Nem elhanyagolandó tény, hogy egy jól szervezett, tapasztalt csapat hatékonyabban, és így gazdaságosabban tud működni. Ez nekünk azt jelenti, hogy a csarnoképítésünk kevesebb pénzbe kerül. Fontos, hogy nem csúszhatunk ki a pénzünkből, hiszen fix árral szerződünk le a komplett projektre, így nem kell félnünk attól, hogy a felmerülő problémák miatt többletköltségek merülnek fel, hiszen ezek a csarnoképítő céget terhelik kizárólag.

Kényelmi szempont lehet az is, hogy ebben az esetben elég egy céggel tartani a kapcsolatot, és nem kell minden nap a különböző szakmák képviselőivel bajlódnunk. Végiggondolva az egész folyamatot, az ár, amit egy csarnoképítő cég ajánl, sok esetben első ránézésre soknak tűnhet, és ugye egyből feltételezzük, hogy jó sok hasznot tettek rá arra, amit mi is be tudnánk szerezni… Ez azonban koránt sem biztos. Az egész projektet tekintve a csarnoképítő cég haszna is sokkal kevesebb, mint az a befektetett munka, idegesség, probléma, és persze elpocsékolt pénz, amit a fent leírt problémák okozhatnak. Tapasztalatunk, és ügyfeleink visszajelzései szerint az, aki belefog egy ilyen építkezésbe önállóan, mondván, hogy már épített eleget, az esetek elsöprő többségében jóval költségesebben zárja a projekteket, és ehhez öregszik is jó néhány évet. Levonva a tanulságot, azt javasoljuk, hogy dolgozzanak együtt megbízható, hozzáértő csarnoképítő cégekkel, hogy a végére ne kerüljön többe a leves a húsnál.

Kérdéseikkel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésére!

Ajánlatkérés:

Telefon: +36 70 432 7454
e-mail: info@magyarcsarnokepito.hu